Restaurant Albert
Het rooftoprestaurant dat Brussel in al zijn glorie toont
Als Galerie Bortier de tempel van de boekhandelaren is, waar boeken slapen en ontwaken in nieuwsgierige handen, dan is Albert zijn hoogverheven tegenhanger, de aristocratische neef die troont bovenop de Koninklijke Bibliotheek van België. Aan de ene kant worden bladzijden omgeslagen onder smeedijzeren bogen, aan de andere kant worden verfijnde gerechten verslonden met de stad als achtergrond. Twee plaatsen, één missie: geest en lichaam voeden, de een met zwarte inkt, de ander met citroengras en konijnterrine.
Een troon op de top van Brussel
Op de vijfde verdieping van de KBR bevindt zich Albert, het meest literaire rooftoprestaurant van de hoofdstad. Hier eet je met heel Brussel aan je voeten: de torenspits van het Stadhuis die door de wolken prikt, de imposante Basiliek van Koekelberg, en het Atomium dat van ver glimlacht. Een romanwaardig decor, een dichterlijke skyline en een fifties-sfeer waar Simenon jaloers op zou zijn. Marmer, palissander en travertijn: hier wordt niet alleen gegeten, hier worden alexandrijnen gecomponeerd in drie hapjes.
De geschiedenis van deze plek begint in de jaren 60, toen Brussel nog droomde van een betonnen toekomst. Maar de tijd van futloze cafetaria’s en slappe broodjes is voorbij: Albert heeft de plastic dienbladen ingeruild voor perfect uitgebalanceerde gerechten.
Op je bord: lokaal, puur, koninklijk
Een goed boek moet je langzaam proeven. Een goede maaltijd ook. Albert weet dit als geen ander. Hier geen show, maar pure smaken: verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten, net zoals een bibliotheek voortdurend haar collectie vernieuwt.
- Bietensalade, appel en eiercrème – Want klassiekers blijven onweerstaanbaar.
- Konijnterrine met bonenkruid en citrus – Voor de terroir-liefhebbers, zonder stoffigheid.
- Skreifilet, citroengrasbouillon en paksoi – Want exotisme hoort ook op het bord.
- Witlooftaart, Karditselcrème en kruiden – Een Belgische fabel in één hap.
Het buffet? Vrijheid blijheid, maar altijd verfijnd. Hier vul je je bord zoals je door de boekwinkels van Bortier snuffelt: met nieuwsgierigheid en een honger naar ontdekking.
En binnenkort… aperitieven op hoogte
Voorlopig is Albert alleen geopend voor lunch en brunch in het weekend, maar in voorjaar 2025 breidt het uit naar de avonduren. Stel je voor: een perfect gebalanceerde cocktail, de zonsondergang over de Brusselse daken, een bord vol verfijnde smaken, en een gevoel zwevend tussen verleden en heden.
Want Albert is niet zomaar een restaurant: het is een moment buiten de tijd. Een plek waar gerechten hoofdstukken vormen en waar elke hap het verhaal verder schrijft.
Brussel literair? Dat proef je even goed onder de arcades van Bortier als op de hoogten van Albert. Twee plekken, twee sferen, één belofte: lichaam en geest voeden met panache.
KBR – Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg 28, 1000 Brussel